Possible new identity for the Brussels future home of VRT

TOWN PLANNING

An architectural competition has been organized to design the new VRT house to be built in Brussels on the Mediapark site. Following a selection process, only three consortia were chosen for the project 'Design &Build'. Binst Architects in close collaboration with their Danish colleagues Schmidt Hammer Lassen were selected but did not win the competition.

This architectural team created a new identity for the future home of VRT (Vlaamse Radio-en Televisieomropeorganisatie), matching with the ambition of this Flemish public-service media broadcaster to be an open house. The strategically chosen stepped structure is visually coherent with the neighbouring residential high-rise buildings. The receding volume creates spacious roof gardens that connect harmoniously with the interior spaces. Well-designed patios and cut-outs guarantee a balanced entry of daylight deep into the main volume. These stacked landscapes form an extension of the exceptional and inspiring working environment.

The ground floor houses the public functions, such as the market square and the visitors’ centre, so that there is a maximum interaction with the public domain. In this manner, the editorial floor with its news studio is visually connected to the Media Square and there is a vis-a vis with this vibrant heart of VRT.

For this project, the architects have partnered with general contractors Cordeel and Van Laere, with engineering bureau Ingenium, VMA, GroupD engineering and Daidalos Peutz, with Imtech for the technical installations and with Denis Dujardin for landscape architecture.

Read more and view this project picture gallery>>